3D Skrivare används av Michelin och GM för nästa generations däck

Michelin och General Motors vill förbättra hjulet. Hittills har de utvecklat en 3D-tryckt punkteringsskyddad däckprototyp som en del av ett gemensamt forskningsavtal.

Michelin och General Motors (GM) presenterade ett 3D-tryckt prototypdäck som representerar en ny generation i luftfria hjul vid Movin’On-toppmötet för hållbar rörlighet i Montreal. Däckets namn Uptis står för
“Unique Puncture-proof Tire System” och är konstruerat för användning i personbilar.

”Uptis visar att Michelins vision för en miljövänligare framtid är fullt möjligt. Genom att arbeta med strategiska partners som GM, som delar våra ambitioner för att förvandla rörlighet, kan vi fånga framtiden idag ”, säger Florent Menegaux, VD för Michelin Group.

Vid Movin’On-toppmötet för två år sedan presenterade Michelin en strategi för att uppnå ”hållbar rörlighet”, kallad sitt VISION-koncept. Detta koncept introducerar innovationer som 3D-utskrift, luftlös teknik och hållbara material. Uptis är verkligen ett steg i rätt riktning.

Även om det här däcket kan rulla industrin in i framtiden, så ser det ut som ett vanligt gammalt däck utan sidoväggar. Den har också slitbanor i mitten och är helt luftlös.

3D utskrivna däck är bättre för miljön och framtiden

Förmodligen är det nya däcket inte bara bättre för dem som är trötta på att byta punkterade däck men de är också miljövänliga på grund av behovet av att använda färre råvaror. Michelin konstaterar att däcket är 100% hållbart.

Dessutom, på grund av sin luftfria natur, däcken håller längre än ett traditionellt gjort däck vilket betyder att färre kommer att kastas bort. För närvarande är det uppskattat att 290 miljoner däck slängs i USA årligen på grund av skador som oregelbundet slitage.

Michelins 3D Utskrivna däck till bilar
Michelins 3D Utskrivna däck till bilar

”Uptis är en perfekt passform för att driva bilindustrin framöver och ett utmärkt exempel på hur våra kunder gynnar när vi samarbetar och innoverar med våra leverantörspartners”, förklarar GM: s chef för global inköp och leveranskedja, Steve Kiefer, i en pressmeddelande.

Michelin och GM kommer att börja testa däcket på offentliga vägar i Michigan med Chevrolet Bolt EVs senare i år. Om testningen är framgångsrik kommer däcken att vara tillgängliga för köp år 2024.

Ovan text är härlett från denna källa, av All3DP, under licensen CC BY.