PLA efterbehandling – Tre metoder att få släta och glansiga ytor utan sandpapper

Om du äger en FFF (FDM) 3D-skrivare vet du att det inte finns någon gräns för vad du kan skapa. För att uppnå en slät yta finns det dock bara en handfull efterbehandlings-metoder som kan eliminera de irriterande lagren, och få ett glansigt eller slätt utseende. Till skillnad från ABS, som kan utjämnas av Aceton, finns det ingen enkel kemikalie för PLA som är det mest populära och lättanvända filamentet.

En efterbehandlings-metod som vanligt förekommer i de flesta fall för PLA är sandpapper.
Du kan gradvis röra dig genom en mängd olika kornstorlekar för att få en jämnare yta. Det fungerar, men att slipa ner ditt tryck med sandpapper upprepade gånger är oftast en opålitlig och ansträngande metod.

3D-skrivare är komplexa maskiner gjorda för tillverkning, men många glömmer att tillverkningen oftast inte är slut efter att 3D-utskriften är klar. Processen fortsätter även in på behandling av 3D-utskriften, för den som vill fullända sin metodik och slutprodukt.

Användningsområdet ställer krav på vad för slags efterbehandling som krävs.

Nedan har vi listat tre metoder för att behandla PLA filament till 3D-skrivare. Dessa tre metoder föredrar vi på 3DGuide före sandpapper och slipning, då vi tycker att subtraktiva hand-metoder oftast är opålitliga, såvida man inte är ute efter just det utseendet.

Metod 1: Sprayfärg för att efterbehandla PLA filament

Vi börjar med en metod som demonstrerar ett sätt att jämna ut dina PLA-utskrifter utan att använda något sandpapper alls. Istället använder man färg-spray och en efterbehandlings-spray som binder färgen extra väl. Dess resultat är extremt imponerande, ännu mer när du får reda på hur lite som behövs. Denna efterbehandlings-teknik är särskilt användbar för utskrifter med vassa kurvor eller rundade ytor.

Notera dock att små detaljer kan försvinna något såsom tänderna på döskallen i videolänken nedan.

Nedan listar vi vad du behöver:

  • Sprayfärg som binder väl på plast
  • Snabbtorkande polyuretan spray (glansig eller satin typ)
  • fläkt eller hårfön (frivillig)

Börja med att spraya färgen försiktigt, men något extra rikligt, över modellen. Direkt efter sprayning av färg, sprayar ni polyuretan sprayen, och därefter placerar ni gärna en fläkt på låg hastighet mot modellen så den snabbtorkar.

Upprepa tills nöjda, gärna med 20-30 minuters intervall. Eftersom metoden ersätter detaljerna på modellen något genom att släta ut 3D-utskriften med extra lager av färg, så kan man skriva ut modellerna med högre utskriftshastighet och med mindre fokus på detaljer. Med andra ord, om modellen är ful efter 3D-skrivaren är klar, så behöver det inte betyda något för resultatet i slutändan.

En video på hur du går tillväga finns här, men du kan självklart hitta fler videoklipp genom att söka efter metoden på youtube eller liknande.

3DSage metod att efterbehandla 3D-utskrift av PLA

Metod 2: efterbehandla PLA filament med XTC-3D

efterbehandla PLA med XTC-3D
efterbehandla PLA med XTC-3D – Källa: Matterhackers

XTC-3D är ett specialtillverkat 2-delat epoxiharts, speciellt för att jämna ut och täta 3D-utskrifter. För att använda den, blandar du helt enkelt de två medföljande kemikalierna enligt instruktionerna och borstar dem på dina 3D delar. Låt det torka och det härdar till en helt jämn, klar beläggning, vilket gör din 3D-utskrift lika glänsande som om det var formsprutat. Nedan youtube klipp visar hur denna process går till.

XTC-3D kan också blandas med färgämnen, färgtoner och färgämnen och användas för att ”måla” dina delar, samt lägga till effekter som glitter eller en metallbeläggning.

Vad du behöver:

  • Ett komplett kit XTC-3D

Nackdelarna med XTC-3D är att det är ett epoxiharts, så det kan vara knepigt att städa upp om det spillt, och det kan vara lite dyrt. Men om du vidtar de rätta försiktighetsåtgärderna, som att arbeta över papper eller kartong och bära gummihandskar, kan problemen minimeras. Dessutom hävdar tillverkaren att ett kit räcker mycket länge om man använder det på rätt sätt.

XTC-3D efterbehandling av PLA filament

Metod 3: efterbehandla PLA filament med 3D-Gloop

3D Gloop är ett speciellt framtaget lim för 3D-utskrifter. 3D Gloop finns i olika formler för olika typer av plast och har flera användningsområden. Den kan användas som en baslim för att limma ihop delar och framför allt för att jämna ut dina 3D-utskrifter. Den populära skaparen Devin Montes från Make Anything detaljer på sin kanal hur han använde den för att jämna ut sina PLA 3D-utskrifter, med ganska bra resultat. Se nedan videoklipp.

Liksom XTC-3D appliceras 3D Gloop på utskriften med en borste. 3D Gloop kräver dock ingen blandning och levereras som en enda färdig att använda flaska. Detta är praktiskt när du bara behöver applicera det på några små saker och inte vill slösa bort något material genom att blanda i en ny sats och dessutom minskar sannolikheten för oavsiktligt spill.

Du behöver:

  • 3D-Gloop i rätt kulör.

3D Gloop kan vara otroligt användbart, men det har en stor nackdel. Formeln innehåller några ganska giftiga material, så du bör vara försiktig när du använder den och se till att du befinner dig i ett tillräckligt ventilerat område.

efterbehandla PLA filament med 3D-Gloop

Man behöver alltså inte alltid sandpapper och flera timmars tid för att skapa snygga modeller av PLA filament. Snarare föredrar vi på 3D-guide andra metoder där man inte behöver subtrahera något från modellerna/3D-utskrifterna.

De flesta (om inte alla) kommersiella delar som säljes till slutkunder och konsumenter är mer eller mindre behandlade på något vis, utifrån kraven som ställs genom användningsområdena där produkten skall användas. Det är därför värt att investera i en bra efterbehandlingsmetod om man önskar fullända sin 3D-kunskap och tillverkningskonst på alla vis.