3D Guide - Allt om 3D Skrivare

Bäst-i-test, Guider, Nyheter

Twitter Facebook
 • Hem
 • >
 • Bäst 3D Skrivare 2019


Bästa 3D skrivaren 2019

Köp av 3D Skrivare blir alltmer populärt, men vilken 3D Skrivare är bäst?
Vi har kontrollerat tester, recensioner och bäst-i-test omdömen om 3D skrivare på nätet och sammanställt allt i en enda topplista.

Våra topp-listor speglar verkligheten med riktiga kund-omdömen samlade från de största aktörerna och ehandels-butikerna, tillsammans med tester och recensioner om 3D-skrivaren.

Vi börjar med en topp-lista över de 10 bästa 3D skrivarna i Sverige under 2019.

Det finns många olika 3D Skrivare på marknaden idag, därför finner ni även en tabell med över 50st 3D Skrivare längre ner, så att ni enkelt kan jämföra deras egenskaper mot varandra.

Vi jämför de bästa 3D Skrivarna så att ni enkelt kan välja rätt, vare sig ni är företag, skola eller privatperson.

Läs på om 3D skrivare först

Läs på i vår kompletta guide om 3D skrivare för att bland annat förstå tekniken, hur 3D-printers fungerar, vilka förkunskaper som behövs, vad de olika stegen är vid en 3D utskrift, och mycket mer.


Längre ner på denna sida kan ni även läsa en sammanfattning av den stora guiden som vi rekommenderat ovan.
Vi går även igenom vad ni bör tänka på vid köp av en 3D Skrivare, eller vad det är för skillnad på en dyr v.s. billig.

Senaste Nyheterna

Vilket filament är bäst?

Hoppa direkt till Bäst-i-test Filament-Märke


BÄST I TEST: 3D SKRIVARE I SVERIGE - 2019

Nedan listar vi de topp 10 Bästa 3D skrivarna i Sverige under 2019 utifrån kundernas egna omdömen.

1- CREALITY 3D ENDER 3 (Pro)

4.3

Antal röster: 196
SE PRIS OCH KÖP

Creality 3D Ender 3 är en mycket populär och älskvärd 3D skrivare. Omdömen och verkliga betyg som ni kan se ovan talar för sig självt! Det är ingen tvekan om att Crealitys billiga 3D-skrivare Ender 3 är en av de mest populära 3D-skrivarna globalt. Det är en bra 3D-printer som tillverkare inte kan undgå att älska, med dess låga pris, användbarhet, och förvånandsvärda utskriftskvalitet.

Ender 3 Pro är som sagt en mycket prisvärd 3D-skrivare, men anses inte vara en professionell maskin. Denna maskin är perfekt för nybörjare, tillverkare och 3D intresserade hobbyister, och bara man är villig att spendera lite extra tid på 3D skrivaren så kommer man att få förvånandsvärt bra resultat.

3D skrivaren kommer i form av satser, som med en mycket användarvänlig manual går att montera ihop på ca 2 timmar. Under processen lär man sig väldigt mycket om 3D skrivare i allmänhet, vilket också är en fördel för nybörjare.
3D Ender 3 Pro hamnar på 1:a plats i vår lista över de bästa 3D skrivarna 2019.


2- FLASHFORGE ADVENTURER 3

4.3

Antal röster: 34
SE PRIS OCH KÖP

Flashforge Adventurer 3 är en av de billigare och färdigmonterade 3D skrivarna på marknaden som klarar både PLA och ABS plast. Denna maskin kan i princip vem som helst komma igång med på ett par minuter, och är perfekt för alla som vill experimentera med 3D utskrifter utan att lägga massor med tid på själva maskinen och dess inställningar såsom föregångaren på första plats.

Flashforge Adventurer 3 är relativt ny på marknaden, men har fått bra recensioner globalt. Denna 3D skrivare har bland annat en bra byggvolym, inbyggd kamera, användarvänligt gränssnitt, uppvärmd byggplatta, fullt inkapslad, klarar mängder av olika material, och har en bra noggrannhet. Det finns redan en hel del bra tips och trix för denna maskin ute.

Det som är värt att nämna är att tredje-parts filament behöver vara placerat på rätt sätt för att det ska gå smidigt att mata maskinen med plasten, vilket inte framgår i manualen. Flashforge Adventurer 3 hamnar på 2:a plats eftersom det är en bra 3D skrivare som klarar mycket, till ett bra pris.


3- FLASHFORGE CREATOR (Pro)

4.3

Antal röster: 926
SE PRIS OCH KÖP

Flashforge Creator är en så kallad professionell maskin som hamnar i den kategorin eftersom man kan skriva ut med avancerade material. Dessutom så kommer maskinen med dual-extruder vilket gör det möjligt att skriva ut med så kallade support-material. Den uppvärmda byggplattan gör att man kan skriva ut ABS-filament, samt övriga Filament som kräver uppvärmd platta. Även extrudern är sofistikerad och kan nå höga temperaturer upp till 280C vilket gör att du kan använda en mängd olika material.

Denna 3D skrivare är egentligen inte dyr med tanke på dess möjligheter, och jämför man med andra skrivare i samma kategori, så är den mycket prisvärd.

Mycket goda omdömen gör att Flashforge Creator hamnar på 3:e plats i vår lista över de bästa 3D skrivarna 2019.


4- XYZ DA-VINCI JUNIOR

3.7

Antal röster: 207
SE PRIS OCH KÖP

XYZ Da Vinci Junior är en av de mest populära och lågprissatta 3D-skrivarna på dagens marknad. Till skillnad från andra skrivare i denna prisklass kommer skrivaren helt förmonterad.

Med denna 3D skrivare kan man använda PLA filament och skapa fina utskrifter för alla ändamål. Oavsett om du använder enheten för affärs- eller hobby-ändamål så är enheten en bra maskin för hobbyister och även nybörjare.

XYZ Da Vinci Junior hamnar på 4:e plats.


5- XYZ DA-VINCI MINI

3.4

Antal röster: 631
SE PRIS OCH KÖP

XYZ Da Vinci Mini 3D-skrivaren har som mål att göra det möjligt för alla, oavsett erfarenhet eller teknisk kunskap, att kunna skriva ut med en 3D skrivare. Målet är att alla ska upptäcka det roliga med 3D printing genom att ha använt denna lättanvända maskin en gång. XYZ-printing företaget har gjort flera avancerade 3D-skrivare tidigare, och de har bra produkter på marknaden idag, och da Vinci Mini är en av de.

Maskinen har bara en knapp i princip, och tanken är att den ska skriva ut objektet den introduceras till, på bästa sätt. Detta gör dock att maskinen inte kan ställas in särskilt mycket, och dess inställningar är ganska låsta, vilket är till nackdel för användare som vill kunna kontrollera alla parametrar.

XYZ Da Vinci mini hamnar på 5:e plats med dess goda omdömen och priset.


6- ZORTRAX M200

3.6

Antal röster: 42
SE PRIS OCH KÖP

Zortrax M200 är en pålitlig 3D skrivare som är ideal för hemmabruk och kontor, om man vill ha något som är tillförlitligt och enkelt att använda.

Maskinen har en prislapp på ca 15,000 SEK vilket gör den till en relativt påkostad investering för den hobbyintresserade, dock kanske kontor och företag har lättare att investera inom dessa pris-områden. Den har en uppvärmd plattform och bra byggvolym, vilket gör det enkelt att skapa nya spännande 3D utskrifter. Med den uppvärmda byggplattan kommer möjligheter med Filament material som ABS. Dock har den tyvärr inte dual extruder.

Dessutom så krävs det att man använder Zortrax egna filament för 3D utskrifter, även om det finns stöd för tredje parts filament enligt anvisningar på nätet. Dock har rapporter kommit in om att tredje parts filament tenderar att inte prestera så bra i maskinen, eftersom hårdvaran i detta fall är gjort för att printa deras egna Filament som har en annan komposition än de flesta tredjeparts filament.

Utöver ovan nämnda punkter så är det en bra maskin, som presterar bra för den som inte har problem med att inhandla alla produkter och material från samma leverantör. Zortrax M200 är med här på 6:e plats i listan.


7- WANHAO DUPLICATOR i3 PLUS

3.8

Antal röster: 52
SE PRIS OCH KÖP

Wanhao Duplicator i3 Plus är en 3D-skrivare med mål att tillhandahålla bättre och billigare 3D-skrivare till alla. Tillverkaren har funnits sedan omkring 2012 och har en hygglig bild av vad som krävs av en bra 3D skrivare.

Maskinen är väldigt billig med en prislapp på under 3000 SEK, och påminner mycket om 3D skrivare Prusa i3. Dessutom kommer den med en uppvärmd byggplatta, vilket gör det möjligt att skriva ut ABS filament. Dock kräver denna maskin en del handpåläggning och kärlek för att ställa in och få som man vill.

Wanhao Duplicator i3 Plus hamnar därmed på 7:e plats.


8- ULTIMAKER 3 EXTENDED

4.2

Antal röster: 36
SE PRIS OCH KÖP

Ultimaker 3 Extended är en populär 3D skrivare i Sverige som allt fler inom branschen är bekanta med. Denna maskin skriver enbart ut i storleken 2.85mm till skillnad från de övriga och mer vanliga som skriver ut i 1.75mm.

Med en prislapp på närmare 50,000 SEK så skall denna anses vara en helt professionell maskin, som företag, institutioner eller liknande inskaffar för att skapa prototyper. Denna maskin klarar av de flesta filament med sin uppvärmda byggplatta, och med dubbla extruder huvuden så klarar den även av support-material.

Ultimaker 3 Extended hamnar på 8:e plats eftersom priset är att anses väldigt högt, och man kan tycka att tillverkaren bör följa resten av marknaden med sänkta kostnader vilket medför lägre priser.


9- WANHAO DUPLICATOR i3 MINI

3.8

Antal röster: 24
SE PRIS OCH KÖP

Wanhao Duplicator i3 Mini ligger på omkring 2,000 SEK och är ideal för den som inte vill spendera mycket pengar på en 3D skrivare, men fortfarande vill börja någonstans för att utforska 3D världen. Trots det låga priset så kan man få bra utskrifter med denna 3D-printer, som påminner mycket om första platsens skrivare i denna lista: Creality Ender 3.

Även om det är en någorlunda bra skrivare för pengarna så finns det några små-saker man bör beakta innan man köper den. Exempelvis har det klagats på oljud från maskinens bälten, och även från fläkten, vilket gör att man bör överväga att placera denna maskin i ett eget rum.

3D printern har en liten byggarea på 12 x 13 x 10 cm vilket gör den lämplig för små modeller. För övrigt så kommer den förmonterad, vilket är ett plus.

Denna maskin hamnar på 9:e plats.


10- MAKERBOT REPLICATOR +

3.5

Antal röster: 90
SE PRIS OCH KÖP

Makerbot Replicator + är en av de senaste modellerna från Makerbot, och här lovar tillverkaren en 25% större byggvolym och 30% snabbar utskriftshastighet. Detta imponerar dock inte på oss!

Makerbot Replicator + har dock fått en hel del dåliga recensioner från kunder, främst på grund av komponentfel, som har krävt att man byter ut delar i maskinen ganska tätt inpå inköpet. Garantin gäller i 6 månader på extrudern, vilket talar lite för sig självt om tillverkarens tro på sin egna produkt. Dessutom säger Makerbot att all garanti är obrukbar vid användning av andra filament än deras egna. Med en prislapp på omkring 30,000 SEK så förväntas en viss kvalitet, för att inte nämna att man förväntar sig kunna skriva ut med ABS och support-material, vilket denna skrivare inte klarar av.

Denna maskin hamnar därmed på 10:e plats i vår lista.

Bästa 3D Skrivarna 2019 Tabell


Nedan presenterar vi en lista på över 50 olika 3D-skrivare och deras specifikationer. Ni kan enkelt jämföra de mot varandra för att hitta den som är rätt för er.

3D SkrivareFilament TypFilament StorlekBygg dimensionLagertjocklek, UpplösningUppvärmd byggplatta
Airwolf 3D AW3D HD PLA/ABS/Övriga plaster1.75305 × 203 × 2410.04Ja
C2 Robo 3DPLA/Övriga plaster1.75127 × 127 × 1520.02Nej
Creality CR-10S PLA, ABS1.75300 × 300 × 4000.1Ja
Creality 3D Ender 3 PLA1.75220 × 220 × 2500.1Nej
Dremel 3D Idea Builder 3D20PLA1.75230 × 150 × 1400.1Nej
Dremel 3D Idea Builder 3D40PLA1.75255 × 155 × 1700.1Nej
Dremel DigiLab 3D45 3D Printer PLA/ABS/Övriga plaster1.75254 × 152 × 1700.05Ja
FlashForge Creator Pro PLA/ABS1.75270 × 145 × 1500.1Ja
FlashForge DreamerPLA/ABS1.75230 × 150 × 1400.1Nej
FlashForge FinderPLA1.75140 × 140 × 1400.05Nej
Geeetech Giantarm D200PLA/ABS/Övriga plaster1.75300 × 180 × 1800.05Ja
JGAURORA A-3 Prusa i3 (Kit)PLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Leapfrog Creatr PLA, ABS1.75230 × 270 × 2000.05Ja
LulzBot MiniPLA/ABS/Övriga plaster2.85152 × 152 × 1580.05Ja
M3D The Micro PLA1.75109 × 113 × 1160.05Nej
Makerbot Replicator +PLA1.75295 x 195 x 1750.1Nej
Makerbot Replicator 2X ABS1.75246 × 152 × 1550.1Ja
Makerbot Replicator MiniPLA1.75126 x 126x 1010.1Nej
MakerGear M Series M2 3DPLA/ABS/Övriga plaster1.75203 × 254 × 2030.1Ja
Monoprice Maker Select PLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Monoprice Maker Select PlusPLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Monoprice Maker Select UltimatePLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1750.2Ja
R1 +Plus 3D Printer Robo 3DPLA, ABS1.75254 × 228.6 × 2030.1Ja
Robox CELPLA/ABS1.75210 × 150 × 1000.02Ja
Sindoh 3DWOX DP200PLA/ABS1.75210 × 200 × 1950.05Ja
Sindoh 3DWOX DP201PLA1.75210 × 200 × 1890.05Nej
TarantulaTEVOPLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 2000.05Ja
TAZ 6 LulzBotPLA/ABS/Övriga plaster2.85280 × 280 × 2500.05Ja
Tiertime UP BOXPLA/ABS1.75255 × 205 × 2050.1Ja
Tiertime UP mini TiertimePLA/ABS1.75120 × 120 × 1200.2Nej
Ultimaker 2 Extended+PLA/ABS/Övriga plaster2.85223 × 223 × 3050.02Ja
Ultimaker 2+PLA/ABS/Övriga plaster2.85223 × 223 × 2050.02Ja
Ultimaker 3 ExtendedPLA/ABS/Övriga plaster2.85210 × 210 × 2000.02Ja
Wanhao Duplicator D5S PLA2.85295 × 195 × 5750.02Nej
Wanhao Duplicator i3PLA/ABS1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Wanhao Duplicator i3 PlusPLA/ABS1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Wanhao Duplicator i3 MiniPLA1.75120 × 130 × 1000.1Nej
XYZPrinting Da Vinci 1.0ABS1.75200 × 200 × 2000.1Ja
XYZPrinting Da Vinci 1.0 AiO PLA, ABS1.75200 × 200 × 1900.1Ja
XYZPrinting Da Vinci 1.0 ProPLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 2000.1Nej
XYZPrinting Da Vinci 1.0 Pro 3-in-1PLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1900.1Ja
XYZPrinting Da Vinci 1.1 PlusPLA, ABS1.75200 × 200 × 2000.1Ja
XYZPrinting Da Vinci 2.0 DuoABS1.75150 × 200 × 2000.1Ja
XYZPrinting Da Vinci Jr. 1.0PLA1.75150 × 150 × 1500.1Nej
XYZPrinting Da Vinci Jr. 1.0 ProPLA1.75150 × 150 × 1500.02Nej
XYZPrinting Da Vinci Jr. 1.0wPLA1.75150 × 150 × 1500.1Nej
XYZPrinting Da Vinci MiniPLA1.75150 × 150 × 1500.1Nej
XYZPrinting Da Vinci miniMakerPLA1.75150 × 150 × 1500.1Nej
Zortrax M200 PLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1800.09Ja

Dyr v.s. billig 3D Skrivare

Pris på 3D Skrivare varierar, men vad är skillnaderna då?
Under de senaste åren har priserna sjunkit rejält på 3D Skrivare, samtidigt har även tekniken förbättrats. De billigaste 3D Skrivarna kommer oftast i byggsatser, och kan kosta ca 2500 kronor och uppåt. Dessa typer av 3D Skrivare i byggsatser kräver dock mer från köparen än kompletta 3D Skrivare. Exempelvis behövs en del dator-vana, el-vana, och allmän-kunskap inom CNC teknik.
Kompletta 3D Skrivare börjar på ca 4000 kronor och är oftast redo att användas direkt efter montering, som ofta kommer med en användarvänlig manual. Dessa typer av 3D Skrivare är generellt att föredra om man har budget för det.
Det finns även dyrare kompletta 3D Skrivare som kostar ca 20,000 kronor och uppåt, som oftast är mer lämpliga för företag och organisationer.

Prisskillnader på 3D skrivare

3D skrivare kommer i många olika prisklasser. Förr så var det enorma skillnader på vad man fick för pengarna, men idag har priserna sjunkit, och därmed möjligheterna ökat tillsammans med egenskaperna. Nu kan man få mycket för pengarna, även om det finns vissa varumärken som vidbehåller pris-skillnaden som ett marknads-knep.


Nedan är några av de vanligaste skillnaderna på 3D skrivare vad gäller priset:

 • Storlek på utskriften

  Volymen som kan byggas, dvs storleken på utskriften, har stor påverkan på priset.

 • Filament / Råmaterial som kan användas

  Råmaterialet ställer krav på 3D skrivare, och på sätt påverkas priset. Exempel kan vara om byggplattan skall kunna värmas upp eller ej, vilket är krav för ABS Filament.

 • Hastighet, Precision

  Hur snabbt skrivaren printar mäts oftast i mm/s om det rör sig om FFF/FDM skrivare och påverkar priset. Noggrannhet, dvs detaljnivå påverkar också priset.

 • Säkerhet

  Vissa skrivare har högre säkerhetsnivå än andra, speciellt när vi talar om 3D Skrivare som har uppvärmd platta och eventuellt kan behöva inkapslad bygg-area pga ohälsosamma och illaluktande ångor, vilket resulterar i ett högre pris.

 • Programvara

  Programvaror brukar ingå vid köp av kompletta 3D skrivare, men i vissa fall kan man behöva köpa programvara separat, vilket kan kosta en del och vara värt att kolla upp i förhand.

De viktigaste specifikationerna

3D Skrivare har en del viktiga specifikationer man bör tänka på vid köp, nedan listar vi de som vi anser är viktigast:

 • Dubbla munstycken

  Dubbla munstycken används av 3D skrivare då man vill skriva ut med fler än 1 filament samtidigt, exempelvis om man vill ha support-material till en komplex konstruktion.

 • Uppvärmd byggplatta

  3D printers använder en så kallad uppvärmd bädd, eller byggplatta, för att värma upp underlaget så att materialet inte kyls för snabbt, eller inte orsakar vidhäftningsproblem. ABS filament är ett bra exempel på material som kräver en uppvärmd byggplatta.

 • Upplösning / Resolution

  3D printers har en viss precision i positioneringen, och den noggrannheten kan mätas i form av Upplösning eller även kallat resolution. Det är viktigt att denna är relativt låg (för en hög noggrannhet).

 • Byggvolym

  Olika 3D printers har olika byggvolymer. Volymen avgör hur stora objekt du kan skriva ut. En stor volym är självklart att föredra, men ej avgörande för kvalitet.

CAD Program för 3D Skrivare

Dessa skrivare använder programvara för att fungera. Programvaran kan delas upp i två delar, första delen är konstruktions-programmet som oftast är en form av CAD-program, för att designa / skapa 3D modellen.

Sedan finns även den andra delen, som består av slicer programmet som används för att konvertera konstruktionen (3D modellen) till koder som kan tolkas av er specifika 3D skrivare.

Många skrivare har medföljande program för bägge, ofta även integrerade ihop till ett och samma program. Dessvärre kan dessa program som är gratis även vara ganska begränsade (dock finns det även väldigt bra gratis-program).

Man bör rimligtvis kolla upp vilket program man skulle vilja använda, och anskaffa sig detta för att få bästa resultat. Många program som finns att hämta i dagsläget har även för-inställda profiler för de vanligaste 3D skrivarna på marknaden, vilket gör jobbet ganska lätt.

Material / Filament

Filament är materialet som används för att 3D skrivare ska kunna skapa modellen. Materialet kommer i olika typer, såsom ABS plast, PLA plast, PETG plast eller HIPS, för att nämna några.

Det finns även andra plaster som har modifikationer av andra ämnen, såsom koppar, metall, järn, aluminium, glas, keramik eller trä.

Vilket material ni önskar skriva ut med avgör även vilken 3D skrivare ni bör välja.

Läs på om materialen och vad filament är

Läs på i vår stora material-lista för 3D skrivare för att se egenskaperna om alla materialen / filamenten som finns för 3D Skrivare.

Ni kan även läsa på om Vad filament är för att bättre förstå hur det hela fungerar med råmaterial till 3D skrivare.

3D Skrivare med kammare / inhängnad

3D skrivare med egen kammare är bra om man vill skriva ut med material såsom ABS, som kan skapa illaluktande odörer / gaser som inte är särskilt bra att andas in.

Med en inhängnad, eller kammare, så skyddas ni från de farliga gaserna. Att tillägga är att vissa av dessa skrivare kräver ventilations-anslutning, medans andra har ett filter som filterar lukterna.

Uppkopplings-egenskaper

3D Skrivare har numera WiFi som en standard uppkoppling mot datorn/PC på kontoret eller hemmet. Detta medför att man kan printa modeller på distans, batch, eller övervaka webb-kameran som är inbyggd i skrivaren för att se så inget går fel.

Dessa egenskaper blir alltmer viktiga i dagens värld, då vi lever i en uppkopplad miljö, med moln-lagring och WiFi som standarder numera.
Om detta är ett krav för er, så är det värt att kolla upp möjligheterna för er maskin på förhand, för att säkerställa att den lever upp till era förväntningar.

Organisationer och institut

3D Skrivare blir även allt vanligare i organisationer. Allt fler skolor och institut börjar erbjuda 3D printing för sina elever eller kollegor.

Vi rekommenderar en skrivare som klarar av de flesta olika plaster och material för organisationer, och kan även hjälpa till att bistå med kunskap och information i de fall det behövs. Dessa typer av skrivare är oftast fördelaktiga då slutprodukterna varierar mer i organisationer jämfört med privatpersoner.

Hyra en 3D Skrivare

3D Skrivare går att hyras på vissa orter, av de som önskar prova på innan de bestämmer sig för att köpa en. Eller så kanske ni bara ska skriva ut ett par enstaka modeller, och behöver bara skrivaren ett par dagar.

I dagsläget finns inte många som erbjuder uthyrning av 3D skrivare, men det går trots allt att göra det i vissa enstaka orter, genom sidor som Hygglo, eller Wematter.

Är det svårt att hitta en 3D skrivare för uthyrning så kan man även beställa 3D utskrifter på diverse företag som erbjuder detta, för både privatpersoner såväl som företag.

Även bibliotek är ett tips för er som vill prova på 3D-printing, då det börjar bli mer populärt att biblioteken tar in dessa skrivare för provning av allmänheten.

3D Skrivare i byggsats

Det kan vara bra att köpa en sådan här ifall man vill lära sig allt om 3D skrivare, eller vill ha full kontroll på alla variabler, och finjustera varenda egenskap före en 3D utskrift.

Detta kräver dock en hel del datorvana, och även förståelse över hur CNC och 3D skrivare i praktiken fungerar. Det kommer kräva en del timmar till att förstå hur man bör gå vidare för att få bästa resultatet med 3D skrivare som kommer i byggsatser.

Det positiva är att det finns många guider, videor, forums-inlägg, m.m. som hjälper en att komma igång snabbt.

3D Skrivaren som är bäst då...

filament 3d skrivare

Vilken 3D Skrivare som är bäst lämpad för dig, eller vilken 3D Skrivare man ska välja beror på vilken slutprodukt man eftersträvar.

Man bör ha en viss allmän kunskap om 3D Skrivare före köp och användning. Allt kan du lära dig direkt här på 3DGuide.se med några minuters läsning.

Professionella 3D Skrivare som klarar av det mesta kostar ca 25,000 kronor och uppåt, och är lämpligt om man behöver skriva ut ganska mycket, medans 3D Skrivare mellan 3,000 - 25,000 kronor oftast är mer lämpade för privatpersoner, och mindre organisationer beroende på behov.

Vi har kontrollerat tester, recensioner, omdömen på internet och sammanställt allt i en enda topplista utefter de vanligaste kriterierna för en 3D-skrivare.

Köpa 3D Skrivare - Att tänka på

Vad behöver man tänka på vid köp av en 3D Skrivare? Svaret är att det beror på vad den skall användas till.
Olika 3D Skrivare klarar av olika saker, och på så sätt får man olika slutprodukter. Behöver ni skriva ut i material som klarar olika klimat och skall användas utomhus, då bör ni satsa på exempelvis en 3D Skrivare som även klarar av ABS Filament och har en uppvärm byggplatta.

Är kanske bygg-volymen den högsta prioriteten för er så bör ni kontrollera detta i tillverkarnas specifikationer.
Det viktiga är att man bör veta vad man skall använda 3D Skrivaren till. Läs även vår guide om hur en 3D Skrivare fungerar, och även guiden om Filament för 3D Skrivare. Efter att ni har läst dessa guider så kommer ni att ha mycket bättre förståelse för 3D Skrivare, och på så sätt även veta vilken ni bör köpa.