11 Gratis CAD program för 3D-Skrivare

Gratis CAD program för 3D skrivare kan vara svårt att hitta. Vi har skapat en lista över de bästa 3D modellerings-programmen som är gratis.

CAD (computer aided design) är en mjukvara (ett program) för att skapa 3D modeller som kan användas av bland annat 3D skrivare. Arkitekter, ingenjörer och grafiska designers är några som använder CAD program.

Gratis CAD program är mer avancerade idag än för några år sedan, och innehåller några av de mest sofistikerade funktionerna att ta del av.

Notera att efter CAD modellering är det dags att använda ett slicer program för att förbereda sin modell för 3D utskrift. Läs mer i vår guide om hur en 3D skrivare fungerar.

Med alla skillnader på programmen så kan det vara svårt att välja rätt. Vissa program är väldigt avancerade och har en lång upplärningstid medans andra är enklare och inte har en lika lång upplärningskurva. Läs vidare för att lära er mer.

Vilket filament-märke rekommenderar användare och kunder?
Filament – bäst-i-test baserat på kunder egna omdömen och recensioner.

Vilken 3D-Skrivare är bäst?
3D Skrivare – bäst-i-test

Vilket CAD program är bäst?
Vilket är bra för nybörjare och vilket är bra för avancerade användare?

Vi har gjort en sammanställning över de 11 bästa CAD programmen för 3D modellering (alla är gratis). Ni kan enkelt använda dessa program för att skapa modeller till er 3D skrivare.

Tabellen nedan är sorterad efter popularitet inom 3D-communityn, där första platsen är Fusion 360 som det mest populära 3D-modellerings-programmet globalt.

Klicka på länkarna för att komma vidare till respektive officiell sajt och hämta programmen.

Fortsätt läsa längre ner för att se detaljerad information om respektive 3D program.

CAD ProgramOperativsystemFilformatLänk till nedladdning
Fusion 360Windows, Maccatpart, dwg, dxf, f3d, igs,
obj, pdf, sat, sldprt, STL, stp
Hämta här
BlenderWindows, Mac, Linux3ds, dae, fbx, dxf, obj, x, lwo,
svg, ply, STL, vrml, vrml97, x3d
Hämta här
OpenSCADWindows, Mac, Linux dxf, off, STL Hämta här
FreeCADWindows, Mac, Linux step, iges, obj, STL, dxf, svg,
dae, ifc, off, nastran, vrml, Fcstd
Hämta här
SketchUp FreeBrowserSTL, pngHämta här
3D BuilderWindows3mf, obj, ply, vrml, STL Hämta här
Tinker CADBrowser123dx, 3ds, c4d, mb, obj,
svg, STL
Hämta här
FiguroBrowserSTLHämta här
3D SlashBrowser3dslash, obj, STL Hämta här
SculptrisWindows, Macobj, gozHämta här
VectaryBrowser STL, OBJ, gITFHämta här

3D Builder

3D Builder är ett program som blir alltmer populärt, och ingår i många versioner av Windows 10 som bas-programvara.

Du kan enkelt hantera filer som STL, OBJ, eller 3MF, och gör skapandet av 3D objekt enkelt med sina användarvänliga funktioner.

Man har tillgång till ett bibliotek av 3D komponenter, eller så kan man ladda de från en extern fil.

Man kan till och med skanna och importera in en ny 3D design med exempelvis Kinect V2 sensorn.

TinkerCAD

TinkerCAD är ett 3D program som är webbläsar-baserat, och fungerar därmed oavsett vart du är. Detta CAD program är mycket vänligt mot nybörjare inom CAD och 3D printing, vilket gör att vi rekommenderar detta mycket till nybörjare.

På samma sätt som 3D Slash kan du använda det här CAD programmet för att bygga 3D-modeller från grundläggande former och anpassa designen för att uppnå dina mål.

Ni kan även skapa geometriska former (2D vector) i TinkerCAD, och sedan konvertera de till 3D modeller om ni önskar.

Värt att nämna är att TinkerCAD är något begränsat, och avancerad funktionalitet finns inte om man jämför med exempelvis Blender, FreeCAD eller SketchUp. Om man önskar mer kontroll och kraftfullare program, så kan man överväga dessa istället.

3D Slash

3D Slash är också ett väldigt användarvänligt program för nybörjare, och är det andra programmet vi rekommenderar nybörjarna på 3D skrivare.

Man designar 3D modeller med ett enkelt koncept av byggblock.

Man kan börja med ett block, och ta bort små delar genom att använda verktyg såsom hammare eller borr, och man kan även lägga till objekt. Du kan även lägga till färger och bilder.

Andra funktioner inkluderar logotyp-support. Logotyps-generatorn importerar en bild och skapar en 3D-modell medan texttillverkaren låter dig skriva in och formatera text och göra det till 3D-text.

3D Slash är gratis och webbläsarbaserat. Man kan mot extra kostnad få en lokal offline-version som stöds i många operativsystem.

Sculptris

Detta program för CAD design för 3D skrivare är ytterligare ett enkelt att lära sig. Metoden för design av modeller skiljer sig lite från de övriga.

Man kan säga att detta program är att föredra om målet med 3D skrivaren är att skriva ut statyer eller figurer.

Detta program skulle exempelvis vara bra om du vill skapa en replika över din favorit karaktär i något spel.

Vectary

Detta webbläsar-baserade program erbjuder lite mer kraft än de föregående, för snabb och bekväm 3D modellering. Man kan anpassa egna mallar eller projekt och skapa objekt från ett bibliotek.

Det finns databaser anslutna till Vectary såsom Google Poly med olika 3D modeller.

Man kan ha upp till 3 personliga projekt som fri användare, och många funktioner och verktyg. Vectary 3.0 har nu även kommit ut och har ett bättre och mer avancerat gränssnitt.

Att exportera projekt är dock endast tillgängligt om man prenumererar på deras paket.

Det finns också en gratis utbildningsversion för studenter och lärare.

Figuro

Figura är ett någorlunda sofistikerat CAD program för 3D skrivare som har lite mer avancerade funktioner vilket många tycker om.

Här kan man modellera 3D objekt och använda sig av avancerade verktyg för att bearbeta modellen till sitt ändamål.

SketchUp Free

SketchUp Free är ett av de mest populära programmen till design för 3D skrivare.

Detta 3D CAD program erbjuder en bra balans av enkelhet och funktionalitet med ett bra gränssnitt som både nybörjare såsom avancerade kan använda.

SketchUp Free är webbläsarbaserat och har allt för att komma igång snabbt med modellering till 3D skrivare. Kom ihåg att ladda ner STL-export pluginen, den är gratis.


Fusion 360

Detta professionella och mer sofistikerade CAD program är skapat av pionjärerna bakom Autodesk, vilket kan säga en hel del.

Fusion 360 ersätter Autodesk 123D Design!

Detta program är bra mycket mer avancerat än de många andra 3D modellerings program och visar det tydligt i sitt gränssnitt och miljö.

Med kraftfulla verktyg och analytiska funktioner kan man tillämpa detta program i industriell skala utan problem. Man kan dessutom simulera påkänningar och påfrestningar av modellen efter tillverkning.

Fusion 360 stöder molnbaserad fildelning, versionskontroll och import/export av de vanligaste CAD filerna.

Fusion 360 är gratis för dig som hobbyist eller student. Kravet är dock att det måste vara icke-kommersiellt och att du måste omsätta minder än ca 100,000 USD per år. För mer information hänvisar vi till deras hemsida.

FreeCAD

Detta open-source 3D modellerings program är en ganska enkelt CAD program med någorlunda avancerad funktionalitet. Man har bra kontroll över modellen och det går att använda en modell-historik för att gå tillbaka och ändra parametrar.

OpenSCAD

OpenSCAD är ett ytterligare gratis CAD program som gör att ni kan ”programmera” er modell och sedan kompliera den till en 3D modell i användargränssnittet.

Det är relativt avancerat, men ger bra kontroll över modellen.

Detta program är idealt för de som vill lära sig tänka som ett CAD program tänker för att skapa modeller. Man lär sig allt om grunderna för skapandet av en 3D modell.

Blender

Blender är också ett populärt 3D modellerings program. Det är ganska avancerat och tar lite längre tid att lära sig alla finesser, speciellt som nybörjare. Det kanske inte är det självklara valet för just nybörjare.

Men vill man lära sig mer och CAD modellering och ha tillgång till mer avancerad funktionalitet så är detta något för er.

Detta är faktiskt ett relativt kraftfullt CAD program och är även open source. Tillägg skapas ofta för att det ska bli bättre och bättre.