Populära genvägar
Bäst 3D-Skrivare 2023 - Se vilken 3D-printer som är bäst att köpa.
Om 3D-Skrivare - Hur fungerar tekniken? Vad ska man tänka på? - Stor guide.
Vilket filament-märke ska man köpa? - Vi betygsätter tillverkarna!
Vilket filament-material ska man välja? - Stor materialguide.
  • Hem
  • >
  • Bäst 3D Skanner 2023


Bäst 3D Skanner 2023

3D Skanner kan användas för att läsa in en 3d modell av ett objekt som man exempelvis sedan kan skriva ut med en 3D skrivare. Köp av 3D Skanner blir alltmer populärt, men vilken 3D skanner är bäst?

Vi har samlat in data från tester, recensioner och bäst-i-test omdömen om 3D skanners och sammanställt allt här.

Nedan presenterar vi alla 3 Bästa 3D-Skanner i Sverige under 2023.

Längre ned på sidan berättar vi allt om vad en 3D skanner är, hur de fungerar, teknikerna, vad man bör tänka på vid köp, och mycket mer.

Skanna med kamera, enkelt och billigt

Om du redan vet vad 3D skanning är och vill se hur du enkelt kan skanna en 3D-modell med din mobilkamera eller annan kamera så kan du hoppa till vår populära guide om 3D Skanna med kamera.


Senaste Nyheterna

BÄST I TEST: 3D SKANNER I SVERIGE - 2023

Nedan listar vi topp 3 Bästa 3D skanners i Sverige under 2023.


1- Matter and Form 3D Scanner v2

3.8

Antal röster: 31
SE PRIS OCH KÖP

Matter and Form 3D Scanner V2 är efterföljaren av V1. Denna finslipade version från V1 är en mycket prisvärd 3D Skanner för den som inte vill lägga flera tiotusentals kronor på en 3D-scanner.

3D Skannern kommer med MFStudio som är ett program med flerårig erfarenhet av att behandla 3D skannade modeller.

Denna 3D-Skanner använder triangulerings-teknik som ni kan läsa mer om längre ner, men är en vanlig metod för att skapa 3D modeller av objekt.

Med tanke på priset och kundomdömena så hamnar denna 3D skanner på första plats i vår lista över bästa 3D skannern 2023.


2- Shining 3D Einscan Pro 2X

3.9

Antal röster: 11
SE PRIS OCH KÖP

Shining Einscan Pro 2X är en av de bättre 3D skanners på marknaden, och fungerar mycket bra då den är handhållen och enkel att använda. Denna 3D skanner klarar av höga hastigheter (30fps) och kan därmed skanna objekt och modeller snabbt.

Tekniken bakom denna 3D skanner är vad som kallas för "Structured Light Technology" som ni kan läsa mer om längre ned.

Med tanke på det höga priset på denna produkt så hamnar den på andra plats även om 3D Skannern är bättre än föregångaren.


3- XYZPrinting 3D-Scanner 2.0

2.5

Antal röster: 21
SE PRIS OCH KÖP

XYZPrinting 3D Skanner 2.0 är en handhållen 3D-scanner som klarar det mesta och får jobbet gjort. Denna billigare variant av handhållna 3D skanners är mycket prisvärd för alla som har ett behov av att skanna 3d-modeller.

Denna 3D Skanner använder också structured light technology som ni kan läsa om längre ned.

Dock med de något lägre omdömena så hamnar denna på sista plats i vår topplista över bästa 3D skannern i Sverige 2023.

Vad är 3D Skanner?


En 3D Skanner är ett verktyg som kan läsa av ett föremåls 3-dimensionella koordinater och på så sätt skapa en 3D-modell av föremålet. 3D-modellen läses in via ett program på datorn och kan därmed anpassas enkelt enligt egna behov.

Vissa 3D Skanners kan även läsa av färger och andra data.

Dessa verktyg har blivit mer populära på senare tid eftersom 3D skrivare har blivit alltmer populärt. Anledningen är enkel om man förstår vad en 3D skrivare gör. 3D skrivare använder en så kallad CAD-fil för att skriva ut ett objekt, och i många fall önskar man kopiera ett befintligt föremål som exempelvis en plastkåpa som spruckit, för att sedan printa ut den i 3D med sin skrivare.

Det är då en 3D Skanner är ett bra verktyg att ha, då man slipper mäta "för hand" och enkelt kan skanna in objektet/föremålet till datorn för att sedan förbereda för 3D-print.

3D Skanners används väldigt mycket inom spel-industrin och virtual-reality industrin, samt film-industrin.

Läs vidare för att lära er mer om 3D-Skanner.

Vill du läsa på om 3D-Skrivare först?

Läs på i vår kompletta guide om 3D skrivare för att lära er allt om 3D skrivare, tekniken, hur det fungerar, och mycket mera.

3D-Scanning

Processen kallas för 3D-Scanning, när man skannar ett objekt eller föremåls data såsom koordinater, färger, och mera. Datan kan sedan användas för att skapa en 3D-modell, som därmed kan skrivas ut med en 3D-Skrivare.

Förr har denna process varit väldigt dyr. Men med en alltmer populär bransch inom 3D skrivare så har priserna sjunkit.

Nu finns det dessutom olika metoder att skanna ett objekt till ett 3D-Program. En av de mest populära metoderna är att använda mobilkameran.

Hur fungerar en 3D Skanner?

En 3D-skanner samlar in data i form av distanser som finns i sitt synfält. Likt en vanlig kamera, så kan en 3D-skanner inte samla in data om synfältet är täckt, eller dåligt synligt.

Man kan säga att en kamera samlar färginformation medans en 3D-skanner samlar avstånds-information.

Oftast räcker inte en skanning av ett föremål, utan man måste skanna föremålet från flera olika håll, kanske även hundratals gånger för att få en bra 3D modell.

Precis som allt annat så kommer även 3D skanners med olika teknologier, från olika tillverkare. Vi går igenom lite mer i detalj om de olika teknikerna nedan.

Vad kan jag använda 3D skanner för?

Alla har olika behov som ni säkert listat ut. Men ett av de vanligaste anledningarna till att man behöver en 3D skanner är att man behöver kopiera ett föremål som gått sönder.

Har en plastbit på en gammal cykel gått sönder, eller har en fot till en gammal fåtölj brytits isär, då kan en 3D skanner hjälpa till istället för att skapa objektet från scratch.

Inom industrier används 3D skanners för att bistå film-industrin, spel-industrin och virtual-reality industrin väldigt mycket. Men även industriell design, robotik, proteser, reverse-engineering använder alla 3D skanning som en process att effektivisera arbetet.

3D Skanner teknologi

Det finns en del olika tekniker för att skanna ett objekt, och vi kommer gå igenom de vanligaste här. Många tillverkare har sina egna unika metoder, som ofta är patenterade, som vi inte går igenom här då de är relativt ovanliga.

Innan vi går in på de olika teknologierna så vill vi påpeka att Fotogrammetri är ett ytterligare sätt att skapa en 3D modell, men som inte är lika effektiv som en riktig 3D skanner. Fotogrammetri använder en kamera (även mobilkamera går bra) för att skapa en modell. Läs mer om denna metod längre ned.

Det är viktigt att komma ihåg att en viss process för att skanna ett objekt är endast så bra som programvaran tillåter.

Fotogrammetri

Fotogrammetri är metoden att fotografera ett objekt för att skapa en 3D modell. Det är alltså flera foton, från olika vinklar, för att skapa modellen.

Inom 3D Printing är fotogrammetri eller photogrammetry budget-metoden för att skanna ett objekt till en 3D-modell. Det går även bra att använda en bra mobilkamera.

De flesta som har provat på detta tycker det är ett roligt sätt att skanna ett objekt, för så lite pengar som möjligt (ibland gratis).

Man kan även skriva ut ett så kallat bord för att lägga föremålet på, som sedan har en arm som håller en kamera som man kan snurra runt objektet för att ta bilder kontinuerligt och i rätta vinklar.

Efter att man har tagit bilderna skall man kompilera de, eller registrera de, i ett program som sätter ihop allt till en 3D modell.

Skanna med din mobilkamera?

Läs vår guide 3D Skanna med kameran för att lära er hur ni kan använda fotogrammetri för att enkelt skanna ett objekt till en 3D-modell.

Time-of-flight

Time-of-flight (TOF) är en mer sofistikerad metod än fotogrammetri. Här använder verktyget lasrar för att kontrollera objektet. Det är tiden från att lasern skjuts ut, tills den återvänder, som avgör avståndet. Därav namnet Time-of-flight.

En typisk 3D Skanner som använder time-of-flight teknik kan mäta allt från 10,000 punkter till 100,000 punkter per sekund.

Man kan flytta runt denna typ av skanner runt objektet/föremålet, eller så kan man använda speglar eller andra metoder för att skanna hela föremålet.

Triangulering

En annan metod är triangulering. Dessa 3D skanners använder också en laserstråle för att mäta, men istället för att mäta tiden det tar för ljuset att studsa tillbaka, så mäter en kamera på verktyget var laserpunkten befinner sig.

Eftersom laserpunken befinner sig på olika platser på objekte, i kamerans synfält, så kan man med hjälp av triangulering beräkna avstånden och skapa en 3D modell.

Structured light

Structured light, eller strukturerat ljus, är en relativt ny teknik som används av lite dyrare skanners. Denna metod använder ljus, som projekteras på ett objekt i exempelvis ett rutmönster, för att sedan mäta deformationen av rutmönstret och därmed skapa en 3D modell.

Denna metod kan alltså mäta många olika punkter samtidigt, inom sitt synfält, istället för en punkt i taget. Fördelen med detta är att man kan tillåta fel-korrigering, eller till och med rörliga föremål, att skannas till 3D modeller.

Dessa 3D Skanners har mycket högre precision och hastighet än föregående tekniker, och kan användas för att läsa in föremål mycket snabbt, även rörliga föremål beroende på 3D skanner.

Fördelar och Nackdelar

Fördelar och nackdelar existerar så klart mellan de olika teknikerna ovan.
Vi har skapat en liten lista över de vanligaste för- och nackdelarna mellan ovan nämnda tekniker.

Time-of-flight är som nämnt en mycket vanlig metod, och fördelen med denna teknik är att den kan användas över mycket långa avstånd, till och med flera kilometer, för att man mäter tiden det tar för ljuset att studsa tillbaka.

Nackdelen med Time-of-flight är dock att ljushastighet är mycket svårt att mäta. Det är även så att om ljuset studsar på en kant så kan man få flera studsar tillbaka vilket gör det ännu svårare att göra en noggrann 3D modell.

Triangulering däremot har fördelen att vara mycket noggrann, då man beräknar avstånd med triangulerings-metoder.

Nackdelen med triangulering är dock att man endast kan mäta korta avstånd.

Structured light har fördelen att vara en mycket noggrann och även snabb metod att skapa en 3D modell. Denna teknik används även för att skanna rörliga objekt till 3D modeller.

Nackdelen med structured light är dock att den är dyr och därmed lämpligare till organisationer och företag istället för privatpersoner.

Handhållen 3D Skanner

Ni kommer även märka att det finns så kallade handhållna 3D Skanners på marknaden. Dessa 3D Skanners är också väldigt bra.

En klar fördel med en handhållen 3D Skanner är att den är enkel att ta med sig, fungerar enkelt med laptop, och smidig att använda. Dessa 3D skanners är numera mycket bra.

Att tänka på vid köp av en handhållen 3D skanner är vad man ska använda produkten till. Om man önskar göra flera repeterade skanningar per dag så kan det bli jobbigt att behöva hålla skannern i handen hela tiden vid skanning, då skulle en stationär skanner vara bättre lämpad.

Svåråtkomliga utrymmen och mycket resande talar också för att en handhållen 3D-skanner är bättre lämpad än en stationär.

Program för 3D Skanning

Det finns många olika program för 3D skanning, och beroende på typ av teknik, så behövs ett program för att registrera modellen i 3D.

Fotogrammetri exempelvis, behöver ett program som slår ihop flera bilder till ett 3D objekt, medans andra tekniker såsom Time-of-flight behöver sina egna program för att lägga ihop punkterna till en 3D modell.

Programmen kostar oftast ganska mycket, men det finns även ofta gratis versioner av tredje-parts program som kan hittas på internet.

För fotogrammetri så finns det överlägset mest gratis program. Exempel på några är Autodesk ReCap, RealityCapture, Regard3D, COLMAP, VisualSFM, 3DF Zephyr, Pix4D, Imagine Photogrammetry.

I vissa fall ingår programvara vid köp av en 3D skanner.

Organisationer och Institut

Företag och andra typer av organisationer eller institut kan vara i behov av en 3D skanner, och har kanske även råd med en avancerad version som kan användas för exempelvis utbildning eller annat.

Företag kan även använda dessa skanners till sin verksamhet som att tillverka produkter för eftermarknad, eller annat.

Oavsett om man är privatperson eller företag, så är det ett roligt verktyg som även gör mycket nytta, sparar mycket tid, och använder man det flitigt kan man även skapa en bra omsättning genom försäljning av reservdelar eller liknande vilket mångar har gjort.

Tänka på vid köp av 3D skanner

Ska du köpa en 3D Skanner så kan du använda vår topplista högst upp på sidan.

Före köp så bör du fråga dig själv vad du ska använda 3D skannern till, hur snabb den behöver vara, hur nogrann den behöver vara, samt hur ofta du kommer använda den.

Har du väl besvarat dessa frågor så kommer du veta om det är lönsamt att investera i en 3D skanner eller inte. Kanske är fotogrammetri ett bättre alternativ för dig, eller till och med att bara sitta och mäta objektet för hand och plotta in punkterna i ett CAD program.

Är du privatperson så rekommenderar vi inte att man köper en dyr 3D skanner då dessa oftast inte har så bra andrahandsvärde. Denna teknik utvecklas framåt snabbt, och som mobiltelefoner förr i tiden så kom en ny modell varje år som gjorde att den gamla modellen knappt var värd nåt mer.

Vi rekomenderar även att man har bra kunskaper inom 3D skrivare, CAD, och branschen generellt.

Hyra 3D Skanner

Kan man hyra en 3D skanner? Det är många som frågar detta, och visst kan man det, bara man vet vart man ska leta. På sidan hygglo så finns en del skanners att hyra, men eftersom det inte finns en dedikerad sida för bara uthyrning av 3D Skanners så kommer vi inte rekommendera någon särskild sajt.

Vi rekommenderar att ni helt enkelt ringer runt eller googlar "hyra 3D skanner" för att hitta lämpligast alternativ.