Frågor och Svar
De vanligaste frågorna och svaren om 3D-Skrivare och Filament.

De vanligaste frågorna och svaren om 3D-Skrivare och Filament.
3D-Printing är metoden att framställa ett objekt genom additiv tillverkning. Den vanligaste processen är FFF (även hänvisat till FDM).
Inom FFF så smälts en filament tråd av plast, medans munstycket förflyttar sig i X, Y och ibland även Z led (Ofta är det bordet som rör sig i Z led). Medans plasten härdar så byggs alltså lager på lager tills ett objekt är färdigt.
Vill du lära dig allt om 3D-Skrivare och hur de fungerar, så kan du läsa i vår kompletta guide om 3D-Skrivare.
Filament är råmaterialet som 3D-Skrivare enligt processen FFF (FDM) skriver ut. Det är egentligen plast i grunden, som smälts genom ett munstycke i 3D-Skrivaren.
Läs allt om filament i vår guide om vad filament är.
Det går att skapa i princip alla tänkbara former och figurer med en 3D-Skrivare. I vissa avancerade och komplexa modeller kan en dual-extruder hjälpa till. Då krävs nämligen så kallat support-material för att hålla ihop modellen medan den skrivs ut.
Support material till 3D-Skrivare är material som skrivs ut för att exempelvis hålla uppe den ofullständiga formen tills formen är klar. Ta en bro som exempel, innan bron kopplas ihop så krävs det en support-struktur (ställning) för att hålla uppe den, tills de sista bitarna är ihop-smälta.
Detta åstadkommer man med dual-extruder som kan skriva ut supportmaterial samtidigt som man printar det primära materialet.
Nej! Det fantastiska med 3D-printing är att alla kan klara av det. Det krävs enbart lite datorvana.
Beroende på modellens storlek, så tar det några minuter till flera timmar. Även 3D-Skrivarens hastighet och inställningar påverkar detta. Men räkna med ett antal timmar.
Det duger att man är hemma och medveten om att något skrivs ut. Man behöver inte konstant stå bredvid skrivaren, men vi rekommenderar att man är vaksam. Det finns det webbkameror som är till för detta.
Om man har en inhängnad så är det säkrare. Anledning till övervakning är främst brandrisk.
Inga!
Man kan lära sig allt väldigt lätt om man köper en 3D-Skrivare som är plug-n-play. Det finns många sådana som är mycket bra och relativt billiga.
Standardpriset för en FFF 3D-Skrivare är runt 4,000 SEK för en bra maskin, men det finns 3D-Skrivare som kostar allt från 1,500 SEK till 50,000 SEK.
Det finns även ännu dyrare maskiner, mer riktade till industrier, och andra speciella branscher.
Filament är inte särskilt dyrt, såvida man inte önskar speciella filament typer, eller har begränsat sig till ett visst märke pga maskinen (vissa 3D-Skrivare förespråkar att man måste använda deras egna filament).
250 - 350 SEK är ett bra pris-intervall för 1KG filament.
Det beror helt på modellen, men det går att skriva ut en hel del med 1KG filament. Det finns även meter-specifikationer på många modeller man laddar ner, dvs hur många meter filament de kräver för att bli färdiga. 1KG PLA filament är ca 300m långt, oftast.
PLA, ABS, och de flesta andra har inte ett bäst före datum.
Men det finns de plaster som absorberar fukt mycket lättare, och därmed kan bli dåliga med tiden i fuktiga miljöer. Håll koll på tillverkarens angivelser.
FFF 3D-Skrivare kan skriva ut metall filament, som egentligen är plast-filament med metall-tillsatser. Mängden tillsatser avgör hur verkligt och nära ren metall-look man kommer.
Värt att nämna är att det tär på munstycket.
FFF 3D-Skrivare kan skriva ut kolfiber filament, som egentligen är plast-filament med kolfiber-tillsatser.
Värt att nämna är att det tär på munstycket.
Trä filament är plast filament med trä-fibrer som tillsatser för att skapa en trä-känsla. Man kan till och med få trä-lukt från fibrerna. Det är ganska skonsamt mot munstycket, och många tycker om dessa typer av filament.
Ja! Och det rekommenderar vi.
Det blir vanligare med 3D-printing, och det ingår i fler och fler skolors aktiviteter att införa och göra elever bekanta med dessa maskiner.
Ja! Men det är begränsat geografiskt. Hygglo och andra sidor har ett par vad vi har sett.
Här rekommenderar vi att ni läser vårt bäst-i-test gällande 3D-Skrivare.
Här rekommenderar vi att ni läser vårt bäst-i-test gällande Filament.
Ja! Men det kräver en del teknisk kunskap samt mottaglighet till att lära sig nya saker.
Det är bl.a. ett roligt projekt för skolor att göra detta. Mycket lärorikt.
Nej! I de flesta fall, så ingår programmen i priset för 3D-Skrivaren.
Dessutom så finns det gratis-program att ladda ner.
Ja, det finns tusentals, om inte hundratusentals. Se vårt avsnitt om Gratis 3D-modeller att ladda ner.
Det är koden, eller instruktionerna, som 3D-Skrivare använder sig av för att veta hur axlarna på maskinen ska röra sig, samt hur mycket filament som ska extruderas.
Det är själva 3D-modellen som sparas i en så kallad STL fil. Det finns även andra filtyper som gör samma sak.
Här hänvisar vi till vår guide om vad filament är.
Ja!
En 3D-Skanner, eller även en vanlig mobilkamera, kan användas för att skanna ett objekt och sedan skriva ut det med en 3D-Skrivare. Utmärkt till saker som går sönder hemma, men som är svåra att få tag på...