3D skrivare skapade kolfiber detaljer för lyx-katamaran

Lyx-katamaran får 3D utskrivna kolfiber detaljer, gjorda av ett Schweiziskt företag med erfarenhet inom 3D trycknings-branschen.

Swiss Scheurer GmbH, ett schweiziskt verkstadsföretag, tillkännagav i ett pressmeddelande att de lyckades göra stora kolförstärkta 3D-tryckta delar för att installeras i en högteknologisk lyx-katamaran.

En ”unik bindningsmekanism” gjorde det möjligt att 3D Skrivare kunde skriva ut dessa delar, som ska används i ett titanrör-lagersystem på fartyget, sa företaget.

Dominik Scheurer, VD för Swiss Scheurer, utnyttjade sin tekniska erfarenhet av Formel 1 för att producera dessa kolförstärkta 3D-printade delar till katamaranen ”Moonwave”. Tillsammans med produktionsingenjören Robert Tween arbetade Scheurer i många år med att välja kompositmaterial och mönster för racingbildelar med hög mekanisk prestanda.

Med tanke på byggmaterialets natur är storleken på den slutliga delen ganska anmärkningsvärd.

3D Skrivare skapar kolfiber detaljer till Katamaran
3D Skrivare skapar kolfiber detaljer till Katamaran

Tillverkning av 3D-utskrivna hög-prestanda delar

Swiss Scheurer har sedan tidigare erfarenhet av att 3D-printa just kompositdelar till ”flyg, racing och motorsport, försvar och säkerhet samt industri”, sa de i sitt pressmeddelande.

I detta fall konstruerade de en komponent gjord med kolförstärkt komposit med en diameter av 630 mm för att hjälpa till med katamaranens styrning. En speciell bindningsmekanism gjorde det möjligt att tillverka en del av denna storlek och styrka.

Den 3D-skrivna delen måste uppfylla högre standarder för styrka och prestanda jämfört med andra 3D-skrivartillämpningar i sjöfart. Detta berodde på att de fungerade som en del av ett toppmodernt styrsystem för katamaranen, snarare än bara ett designelement.

Kolfiber går att printa med 3D skrivare, och numera kan vem som helst göra det i sitt egna hem. Läs mer om de olika filament-typerna och lär er allt.

Ovan text är härlett från denna källa, av All3DP, under licensen CC BY.